![](/media/lib/140/n-mnisi-7accd568d8cdb92be0068bca1c61c2a2.jpg)
Jałmużniany jadłospis
28 listopada 2012, 10:35Buddyści ze Sri Lanki, którzy przynoszą dla mnichów jedzenie, będą dostawać spisy dozwolonych potraw. Ponieważ mnisi nie mogą sami przygotowywać jedzenia i polegają na jałmużnie, wg władz, to jedyny sposób, by zapobiec chorobom związanym z nieprawidłowym żywieniem, np. cukrzycy.
![](/media/lib/188/n-mumia-7a4c2450110a8b01d557ff0714ed00d3.jpg)
Naukowcy odtworzyli koleje życia tajemniczej mumii
28 lutego 2014, 10:01Tajemnicza mumia, o której początkowo myślano, że pochodzi z niemieckich bagien, jest młodą kobietą złożoną w ofierze w Ameryce Południowej ok. 500 lat temu. Doznała ona tępego urazu głowy. Prawdopodobnie jej szczątki sprowadziła do Europy bawarska księżniczka Therese von Bayern, która w 1898 r. zorganizowała ekspedycję do Peru.
![](/media/lib/203/n-odchudzanie-4d92de976e7f79dff36a933c30c88002.jpg)
Ujawniono przeciwzapalny mechanizm postu
17 lutego 2015, 17:07Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Yale odkryli, że związek produkowany przez organizm w czasie odchudzania blokuje część układu odpornościowego zaangażowaną w choroby o podłożu zapalnym, np. cukrzycę typu 2., alzheimera czy miażdżycę.
![](/media/lib/237/n-borowki-amerykanskie-b8598f8e6b77b2b83418880e6330294c.jpg)
Borówki i czerwone wino zmniejszają ryzyko zaburzeń erekcji
15 stycznia 2016, 12:30Spożywanie pokarmów i napojów bogatych we flawonoidy wiąże się ze spadkiem ryzyka zaburzeń erekcji, zwłaszcza u mężczyzn w wieku poniżej 70 lat.
![](/media/lib/92/n-oliwa-z-oliwek-6e0df0caadc9f4364833be10ea7d87ab.jpg)
Składnik oliwy zapobiega guzom mózgu?
6 czerwca 2017, 11:12Kwas oleinowy z oliwy może zapobiec rozwojowi nowotworu mózgu.
![](/media/lib/310/n-ornithodoros-moubata-z-symbiontami-0602180cde349aabddf0cc780676b318.jpg)
Bez symbiotycznych bakterii kleszcze nie przeżyłyby wyłącznie na krwi
1 czerwca 2018, 10:55Kleszcze mogą się żywić wyłącznie krwią dzięki symbiotycznym bakteriom, które zapewniają im niezbędne witaminy z grupy B.
![](/media/lib/348/n-shake-f94313e4fba63c7c9e2fecb4a1e6952e.jpg)
Nadmierne spożycie rozgałęzionych aminokwasów może prowadzić do obniżonego nastroju i tycia
30 kwietnia 2019, 15:50Ostatnio sporą popularnością cieszą się wysokobiałkowe, a zarazem niskowęglowodanowe diety. Wg naukowców, najwyższy czas, by dobrze przyjrzeć się ich potencjalnym skutkom ubocznym. Ostatnio na ich celowniku znalazły się więc rozgałęzione aminokwasy (ang. branched-chain amino acids, BCAAs). Pomagają one zbudować masę mięśniową, ale jak się okazuje, mogą też negatywnie wpływać na nastrój i prowadzić do tycia.
![](/media/lib/421/n-rzuce-77495b177edfd2a8b6b1d174981f2b97.jpg)
W Nadleśnictwie Elbląg odkryto neolityczne zabytki. To wyjątkowa osada kultury rzucewskiej?
11 września 2020, 04:35Leśniczy z Nadleśnictwa Elbląg znalazł w czasie pracy w lesie fragmenty naczyń ceramicznych. Gdy specjaliści obejrzeli znalezisko orzekli, że najprawdopodobniej naczynia są pozostałościami po neolitycznej osadzie. Kilka tygodni później rozpoczęły się prace sondażowe, które potwierdziły wstępne wnioski.
![](/media/lib/567/n-cancer-immune-cells_2-9925df28d333be627385a6ccbc5685f2.jpg)
Metabolit diety ketogenicznej może wspomagać przeciwnowotworową terapię CAR T
10 grudnia 2024, 12:11Wstępne badania przeprowadzone na University of Pennsylvania wskazują, że prosty suplement diety może wspomóc terapię przeciwnowotworową CAR T. Uzyskane wyniki muszą zostać jeszcze potwierdzone w czasie badań klinicznych, jednak dane, zaprezentowane podczas 66th American Society of Hematology (ASH) Annual Meeting and Exposition wskazują, że naukowcy mogli wpaść na ślad ekonomicznej strategii wzmocnienia skutków terapii CAR T.
![Orzech włoski](/media/lib/2/1172317298_426205-e2b69b2b771c87ebf2a8bd3bbc1500cf.jpeg)
Jak wzmocnić kości, nie jedząc ryb
24 lutego 2007, 11:38Dieta bogata w kwas alfa-linolenowy (ALA) może wspomagać proces wzmacniania kośćca. Okazuje się też, że wbrew obiegowym opiniom, wcale nie trzeba jeść ryb czy zażywać tabletek z olejami rybnymi, by zwiększyć poziom kwasów tłuszczowych typu omega-3 w organizmie (Nutrition Journal).